Loading...

Prvi u BiH - Prilagodba web stranica za korisnike s posebnim potrebama

Prvi u BiH - Prilagodba web stranica za korisnike s posebnim potrebama

Poduzeće Luna.Com d.o.o. IT Inženjering Mostar autor je nove modernizirane web stranice HDZ BiH čime je nastavljena dugogodišnja uspješna suradnja između ove dvije institucije.

 

Luna.Com d.o.o. IT Inženjering je prva tvrtka u BiH koja je u Web sučelje implementirala prilagodbu za korisnike s posebnim potrebama.

Na svakoj stranici postoji link na kojem se aktivira mogućnost prilagodbe za korisnike s posebnim potrebama, gdje korisnik može da mijenja veličinu slova, vrstu slova, ili da odabere jedan od predložaka dizajna čije su boje, slike i slova u potpunosti prilagođene grupama ljudi sa poremećajem boja.

Boje u ovoj shemi vidljive su i razlikuju se za sve vrste bojnih poremećaja.
Podešavanjem spektra boja odabiru se boje koje su razumljive odnosno vidljive za sve bojne poremećaje kao što su: protanopija, deuteranopija, tritanopija, akromacija i sl. Oštriji rubovi polja te podvučeni linkovi donose jasnije isticanje grupe sadržaja.

Posebna inovativnost je tehnologija pregleda portala za potpuno slijepe osobe, koje imaju mogućnost čitanja web portala posebnom tehnologijom nazvanom PSKI – Podrška Slijepom Korisniku Interneta. Korisnik ima mogućnost putem tehnologije osjetljive na dodir tražiti čitanje određenog članka, opis slike i sl.

Osim prilagodbe za posijetioce sa posebnim potrebama potrebno je izdvojiti potpuno novi “Look and Feel” stranice. Stranica je sada portalskog tipa gdje se u prvom planu nalaze informacije i funkcionalnost. Nova galerija slika, anketa, višejezičnost, “friendly URLs”, Video zapisi, prijava za članove, samo su neke od pojedinosti koje sadrži stranica. Za više informacija posjetite http://www.hdzbih.org